"Aynalama" 1 #sezgidentemalar
top of page
Ara

"Aynalama" 1 #sezgidentemalar

Hiç kendinize yakın bulduğunuz veya itibar ettiğiniz insanlarla iletişim kurarken onlar gibi davrandığınızı farkettiniz mi? Bir çoğumuz bunu yaparken farkında olmayız. Bu işlem, bilinç dışında, beyin yapımızdaki ayna nöronları etkisiyle otomatik olarak gerçekleşir. Diğer insanlarla kurduğumuz ilişkiler esnasında, ayna nöronlarının aktif olmasıyla birlikte, onların hareketlerini, mimiklerini ve konuşma şekillerini taklit ederiz, bu davranışa psikolojide “aynalama" adı verilir.

“Peki ne işe yarar aynalama?” Aynalama insanlarla aramızdaki güvenli ilişkinin pekiştireci ve birbirimize bağlanmamızın sağlayıcısıdır. Aslında duyguları paylaşmanın bir yoludur da diyebiliriz aynalama için. Bu yolla çevremizdeki insanlara onlara daha yakın olduğumuzu hissettirerek ve ilişkilerimizdeki samimiyeti artırırız. Eğer dikkat ederseniz, birlikte yürüyen kişilerin, adımlarını senkronize biçimde attığını, birbirlerine aynı anda baktıklarını veya aynı anda bakışlarını çevirdiklerini ve bunları yaparken tam bir uyum içinde olduklarını görebilirsiniz.


Gueguen (2009) çalışmasında flörtleşme aşamasında aynalama yapan kişilerin karşılarındaki kişi tarafından daha çekici bulunduğunu gözlemlemiştir. Fakat aynalamayı abartılı bir biçimde yapmaya çalışmak karşımızdaki kişiye manipüle ediliyormuş hissi uyandırabilir. Bunun için daha makul düzeyde beden diliyle aynalama yapmak bunun farkedilme olasılığını azaltacaktır. Yani bizi aynalayan insanlardan hoşlanmamız onların bunu özellikle yaptıklarını farketmediğimizde olur, bizden söylemesi :)


Eren Kankırı


Guéguen, N. (2009). Mimicry and seduction: An evaluation in a courtship context. Social Influence, 4(4), 249-255. doi:10.1080/15534510802628173







20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page